Rossum (Gld)
06 - 51 986 933
info@hoveniersbedrijfjonkers.nl

Romantiektuinen

Romantiektuinen

De Romantiektuin prikkelt uw verbeelding. De tuin roept emoties op. U wordt vrolijk van uitbundig bloeiende planten en sprankelende watervalletjes of melancholiek van treurige wilgen, cipressen en sparren. In uw Romantiektuin maken de rationele, rechte lijnen uit de Renaissancetuinen en Baroktuinen plaats voor natuurlijke vormen. In deze schilderachtige tuin ligt het accent op de schoonheid van de natuur.

Voor kunstmatige vormen is in de Romantiektuin, die zich vooral eind 18e eeuw en begin 19e eeuw deed gelden, geen plaats. Vloeiende lijnen en aandacht voor details kenmerken de romantische stijl. Tuinhuisjes, beelden en bruggetjes lijken op te gaan in hun omgeving. Bent u een gevoelsmens? Laat u zich graag inspireren door de natuur? Overweeg dan een sfeervolle Romantiektuin.

Historie van Romantiektuinen
De mens maakt zich los uit de ban van het absolute koningschap, denk aan de Franse Revolutie. Er komt een uitgebreide kennis in diverse takken van de wetenschap, zoals botanie, sterrenkunde, wis- en natuurkunde etcetera. Men verkent de hele wereld en er ontstaan wereldsteden, de plattelandsbevolking wordt mobieler en trekt naar de stad. De ommezwaai in menselijk denken en voelen van die tijd komt sterk tot uiting in de tuinontwerpen. De romantische tuin is een aaneenschakeling van stemmingsbeelden, zoals vrolijkheid – droefenis, donkere bos met oplichtende riviertjes en beekjes, rotspartijen met waterval, schijnbare toevallige bruggetjes met tuinhuisjes, tuinsculpturen met inscriptie etcetera. In sommige romantiektuinen treft men grafstenen aan. Wat voor elke romantiektuin geldt, is dat alle onderwerpen zeer schilderachtig én natuurgetrouw moeten zijn. Men mag er niet de kunstmatigheid van zien of vermoeden.

Deze romantiek periode heeft slechts kort geduurd, omstreeks 1800 werd de landschapsstijl steeds meer gangbaar als reactie op de romantiekstijl. Vergeet overigens niet dat het in die tijd zeer lang duurde, voordat informatie over stijlen gecommuniceerd was. Voorbeelden van de romantiektuin zijn: “ Parc Monceau” te Parijs en “Le Hameau” in Versailles en in Engeland “Kew Gardens” bij Londen. Bij deze laatste tuin moet opgemerkt worden dat het 160 hectare grote park verschillende malen in stijl is aangepast, zeker in de koningswissel periode van George II en George III in 1760. De periode van de landschapstijl kwam eraan. In Kew nam “Capability” Brown de tuin op de schop.

Algemene kenmerken van de romantiektuin zijn:
• Veel uitingen, zoals bruggetjes, vogelhuisjes, kabouters, tuinhuisjes en dergelijke
• Beeldengroepen, Chinese pagode, andere overdadige beeldsculpturen
• Aaneenschakeling van “stemmingsbeelden”

Offerte aanvragen

Wij maken voor u graag een vrijblijvende offerte. Wij werken tegen marktconforme tarieven.

Vul voor het aanvragen van een offerte het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Informatie / Offerte aanvragen

  Naam *

  Adres *

  Postcode *

  Woonplaats *

  Telefoon *

  Email *

  Bericht *