Rossum (Gld)
06 - 51 986 933
info@hoveniersbedrijfjonkers.nl

Kloostertuinen

Kloostertuinen

In de beslotenheid van een kloostertuin komt u op adem. Centraal staan de bedden met kruiden, omringd door buxushaagjes. Naast hun geneeskrachtige werking zorgen kruiden als salie, bieslook en papaver ook nog eens voor een aangenaam schouwspel. Rozen en andere sierbloemen krijgen eveneens een plaats, want van oudsher heeft de kloostertuin ook een educatieve functie en bevat daarom een variëteit aan planten. De planten staan per soort bij elkaar. Een moestuin en fruitbomen mogen in uw kloostertuin niet ontbreken. Hetzelfde geldt voor afgeschermde zitjes die, na het aardse werken in de tuin, plaats bieden voor rust, bezinning en meditatie.

Historie van kloostertuinen
Vooral in de kloosters is de wetenschappelijke kennis van “het tuinieren” zeer hoog. Eeuwenlang wordt in de kloosters veel kennis vergaard over planten, onderlinge samenhang van plant en dier, het telen van gewassen en onderzoek gedaan naar betere en sterkere planten. Ook was er een grote kennis van geneeskrachtige planten en was er dankzij de kennis van het lezen en schrijven de mogelijkheid om planten een Latijnse naam en een beschrijving te geven, waardoor een einde kwam aan dodelijke vergissingen en misverstanden.

Vele monniken stonden bekend om hun geleerdheid, velen waren arts of apotheker. Hun kennis van medicinale planten en kruiden was groot. Vaak werkten ze zelf in de kloostertuin en onderhielden zelf de tuin, van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat, zeven dagen in de week, het hele jaar rond. In Keulen werd door monnik Albertus Magnus omstreeks 1245 bij het klooster van de Dominicanen de eerste plantenkas gebouwd. Een kloostertuin werd omstreeks de 14e en 15e eeuw grotendeels gebruikt als siertuin. Het hof was ommuurd door een kloostergang, en werd door een tweetal kruisende paden in vier delen opgedeeld, met in het midden een fraai bewerkte waterput. Oorspronkelijk waren de vier delen gazons met bloemen, na de 16eeeuw werd het gras geheel vervangen door planten. Naast deze tuin was er een kruiden-, bloemen-, groente-, fruit-, moes- en vaste planten tuin. Om de bedden heen werd palm (Buxus) aangeplant, die op Palmzondag werd gebruikt.

Offerte aanvragen

Wij maken voor u graag een vrijblijvende offerte. Wij werken tegen marktconforme tarieven.

Vul voor het aanvragen van een offerte het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Informatie / Offerte aanvragen

    Naam *

    Adres *

    Postcode *

    Woonplaats *

    Telefoon *

    Email *

    Bericht *