Rossum (Gld)
06 - 51 986 933
info@hoveniersbedrijfjonkers.nl

Engelse landschapstuinen

Engelse landschapstuinen

Houdt u van een parkachtige sfeer in uw tuin? En beschikt u over een flink aantal vierkante meters grond? Laat uw tuin dan in de Engelse landschapsstijl aanleggen. In zo’n tuin, die zijn oorsprong in de 18e eeuw vindt en afgeleid is van het landschap rond de Theems, ligt de woning doorgaans iets hoger dan de rest van het perceel. Net als de Romantiektuinen staat het natuurlijke karakter van de tuin voorop.

Dus geen gekunstelde waterpartijen, maar natuurlijk ogende beekjes, stroompjes en riviertjes. Geschulpte gazons in combinatie met verschillende boompartijen zorgen voor diepte en mooie doorkijken. Alleen rond uw woning gebruiken we rechte lijnen. De rest van de landschapstuin is asymmetrisch. Wat moet het heerlijk zijn om te wandelen over slingerende paden en te genieten van de spannende afwisseling van beplanting en bijzondere ornamenten in uw eigen landschappelijke tuin.

Historie van Engelse landschapstuinen
Omstreeks 1750–1760 is de tijd rijp geweest voor het ontstaan van de landschapstijl. Het is de tijd waar de machines opkomen, zoals de stoommachine. Er ontstaan nieuwe groepen welgestelden. Deze mensen zijn in staat grote landgoederen te kopen, aan te leggen en te onderhouden. Het waren mensen zonder binding met de tradities van het traditionele kasteel met zijn monumentale inslag. Deze groep mensen was zeer zelfverzekerd en nam de natuur als uitgangspunt en was van mening om de zelfde natuur te kunnen verbeteren en boven zichzelf te laten uitstijgen.

In Engeland waren belangrijke ontwerpers van de landschapstijl: William Kent, een landschapschilder, die de rechte lijn verfoeide. Zijn leerling was Lancelot “Capability” Brown, die onder andere park “Stowe” maakte. Een andere belangrijke ontwerper was Humphrey Repton, ook landschapschilder, die vele buitenplaatsen veranderde en aanlegde. Zijn invloed is groot geweest, vele ontwerpers volgde zijn ideeën. In Duitsland heeft Herman Fürst von Pückler Muskau, met dezelfde ideeën al Repton, tuinen ontworpen. Hij benutte optimaal het plantmateriaal, door op de voorgrond donkere planten te gebruiken en naar achteren toe meer grijze planten. Hierdoor ontstaat optisch het idee, dat het terrein groter lijkt dan dat het is. Hij ontwerpt als eerste de zogenaamde mozaïekbedden (Teppichgärtnerei). Een andere bekende Duitse ontwerper was Petzold, die in Nederland werkte aan kasteel “Twickel”. Hij was een volgeling van de Engelsman Lancelot Brown.

In Nederland werd door de Duitse ontwerper J.G. Michaël (1730-1800) de landschapstijl geïntroduceerd omstreeks 1790. Hij wijzigde verschillende landgoederen zoals “Beeckensteyn” in Velzen, “Elswoud” bij Haarlem en “De Haarlemmerhout”. Tussen 1780 en 1800 werkte de Duitse J.D. Zocher (1763-1817) in ons land. Hij werkte aan “Houdringe” in De Bilt en “Soestdijk”. Zijn zoon J.D. Zocher jr.(1791) voltooide “Soesdijk” en had de hand in “Haarlemmerhout”, Kasteel Twickel, “Rozendael” in Velp “De Pauw” in Wassenaar en de “Bolwerken” in Utrecht. De laatste van de drie Zochers, Louis Paul Zocher ontwierp “het Vondelpark” en met zijn vader begraafplaats “Zorgvliet” in Amsterdam en begraafplaats “Westerveld” in Velzen, “De Keukenhof” in Lisse en het “Frederikspark” in Haarlem. Tevens ontwierp hij plantsoenen in Haarlem en Delft. Na de Zochers heeft Leonard A. Springer (1855-1940) hun ontwerpwerk voortgezet. Hij was één van Nederlands grootste tuinarchitecten van de Nederlandse tuinlandschapstijl. Zijn belangrijkste werken waren: “Het Oosterpark” in Amsterdam, “De Plantsoenen van Deventer”, “Het Wilhelminapark” in Breda, “Het Arboretum Poortbulten” in Oldenzaal, de “Begraafplaatsen” in Wageningen en Hilversum en de restauraties van “De Voorst”.

Ook belangrijk voor de Nederlandse landschapsstijl was Hugo A.C. Poortman, die in de leer geweest was in Parijs bij Ed. André. Poortman werd rentmeester van “Kasteel Twickel”, waar hij de tuinen naar eigen inzicht heeft gerestaureerd. Ook zijn er in Nederland Boerderijtuinen in de Engelse landschapsstijl aangelegd. Voornamelijk in Groningen lieten welgestelde boeren hun boerenerf door tuinarchitecten omvormen tot de zogenaamde Slingertuinen. Ook in Gelderland zijn er een paar monumentale boerderijen met een Slingertuin. Als voorbeeld diende het Engelse landschap zoals dat bij de Theems. Dat deze landschapstijl uit dit type landschap is ontstaan zien we onder andere door:

  • De vorm van het water. De vijvervorm is ontleend aan de vorm van de brede rivierarm met een langgerekt eilandje in de binnenbocht, zoals de begroeide zandbank in de binnenbocht van de meanderende rivier.
  • Het oppervlak van de gazons. In het midden ligt het gazon lager, met langs de kanten de boompartijen. Staan er bomen in het gazon, dan staan deze altijd op een verhoging. Deze geschulpte gazons horen er altijd bij.
  • Het overheersen van het loofhout. Op de kalkheuvels van Engeland groeien overwegend loofbomen, slechts sporadisch coniferen. De wintergroene beplanting wordt gezocht in de heesters van het oude bos, zoals hulst en buxus.
  • De vorm van de ruimten. Het rivierdal is een beweidinglandschap. We vinden niet veel willekeurig verspreide bomen. Het zijn meestal gesloten bosranden met op enkele plaatsen in de weiden losse groepen bomen. Er is een grote tegenstelling tussen de open ruimte en de omsluitende, dichte boommassa’s.

Algemene kenmerken van de landschapsstijl zijn:

• Het gebouw hoort hoog geplaatst te zijn
• De gazons zijn hol gelegd (geschulpt)
• Het water hoort een vorm van een stroom, beek of rivier te hebben
• Het begin- en eindpunt van de waterloop hoort gecamoufleerd te zijn
• Bij voorkeur kijkt men over de lengterichting van het water
• De ruimten zijn ellipsvormig, worden omsloten door losse bosranden
• Er worden verspreide bosgroepen in de ruimten geplaatst
• In de directe omgeving van het gebouw mag rechtlijnig worden gewerkt, verderop landschappelijk
• Er moet worden gestreefd naar zeer lange doorzichten of zichtlijnen, met boomgroepen als coulissen

Offerte aanvragen

Wij maken voor u graag een vrijblijvende offerte. Wij werken tegen marktconforme tarieven.

Vul voor het aanvragen van een offerte het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Informatie / Offerte aanvragen

    Naam *

    Adres *

    Postcode *

    Woonplaats *

    Telefoon *

    Email *

    Bericht *