Rossum (Gld)
06 - 51 986 933
info@hoveniersbedrijfjonkers.nl

Historische tuinen

Historische tuinen algemeen

Vanaf de oudheid tot nu heeft de tuin veel ontwikkelingen doorgemaakt. Verschillende tuinstijlen volgden elkaar op. Zo’n stijl werd niet bewust gecreëerd, maar was meer een gevolg van een levenswijze, beschaving of religie. Elke generatie verschilde met de voorgaande in denken en doen. Daaruit vloeide een bepaalde tuinstijl voort. De stijlen van toen passen we ook nu nog toe in tuinen. Lekker retro!

De meest in het oog springende klassieke stijlen laten we hier de revue passeren. Spreekt de Engelse landschapstuin u aan? Wilt u elementen uit de Romantiek in uw tuin verwerken? Of wilt u het liefst meerdere stijlen combineren? Alles is mogelijk. Onze tuinarchitecten verwerken uw wensen in een tuinontwerp dat perfect aansluit bij uw persoonlijke smaak.

Historie van de oudste tuinen Als we teruggaan naar de tuinen van de oudheid, dan kunnen we spreken van omheinde stukken grond, waar semiwild vee werd gehouden zoals herten, geiten, schapen. Met het woord “tun”, wat omheining of omsluiting betekende, werd later “hof” en “tuin” bedoeld. Eén van de oudste tuinafbeeldingen is die van een Egyptische tuin, waar de tuin omsloten is door een muur en waar de eerste functie van deze tuin een gebruikstuin was. Voornamelijk geneeskrachtige planten, zoals papaver, wijnruit, anijs pepermunt en papyrus en kruidachtige planten kwamen in deze tuin het meest voor, aangevuld met dadel, vijg en druif. In latere tijden kwamen in deze Egyptische tuinen ook sierelementen voor, zoals vijvers, obelisken, paden, bloemenvazen, etcetera. Overwegend bleef de tuin een nutstuin (een gebruikstuin), maar neigde steeds meer naar een sier- en bloementuin. Kijken we naar Perzië, dan kende men daar de met water bevloeide gebruikstuin, genaamd de “Paradiso”. Deze tuin is van groot belang geweest, zeker gezien de manier waarop de tuin werd voorzien van water. Via een waterput en via slootjes wist men alle kweekbedden en plantenborders van de juiste hoeveelheid water te voorzien. Met schuiven en dammen reguleerde men de juiste hoeveelheden water, afgestemd op de beplanting. De waterput met het kanalenstelsel vormde de grondgedachte van de huidige moderne tuinen en parken. Afvoer van water in herfst en winter, aanvoer van water in lente en zomer. Na het uiteenvallen van het grote Romeinse Rijk was het “even gedaan” met tuinen. Het werden onrustige tijden met vele oorlogen, ziekten en twisten. Tijd voor aanleg en onderhoud van tuinen was er niet. De woonhuizen werden versterkt tot burchten en kastelen. Op sommige grotere kastelen was er een ruimte om nuts- en geneeskrachtige planten te telen. Vele bewoners zochten in de bossen en velden hun dagelijkse portie voedsel en sprokkelhout bij elkaar. Door schade en schande werd er veel kennis opgedaan van paddenstoelen, bessen, geneeskrachtige kruiden en eetbare gewassen, zoals kers, zuring, klaver, etcetera. In de kasteeltuinen werden voornamelijk voedzame gewassen geteeld, zoals bonen, kolen, wortelen en bieten. In tegenstelling tot het rumoerige wereldse leven komt de geestelijkheid tot hoge bloei. Vooral in de kloosters is de wetenschappelijke kennis van “het tuinieren” zeer hoog. Vele eeuwen lang wordt er in de kloosters veel kennis vergaard over planten, onderlinge samenhang van plant en dier, het telen van gewassen en onderzoek gedaan naar betere en sterkere planten. Ook was er een grote kennis van geneeskrachtige planten en was er dankzij de kennis van het lezen en schrijven de mogelijkheid om planten een Latijnse naam en een beschrijving te geven, waardoor er een einde kwam aan dodelijke vergissingen en misverstanden.

Offerte aanvragen

Wij maken voor u graag een vrijblijvende offerte. Wij werken tegen marktconforme tarieven.

Vul voor het aanvragen van een offerte het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Informatie / Offerte aanvragen

    Naam *

    Adres *

    Postcode *

    Woonplaats *

    Telefoon *

    Email *

    Bericht *