Rossum (Gld)
06 - 51 986 933
info@hoveniersbedrijfjonkers.nl

Boomcontrole

Boomcontrole

Er worden tegenwoordig door overheden steeds meer boomcontroles of boomschouwen gehouden. De boomeigenaar is verantwoordelijk voor de kwaliteit en gezondheid van de boom en heeft er dus belang bij dat zijn bomenbestand regelmatig gecontroleerd wordt. Hoveniersbedrijf Jonkers kan dit voor u verzorgen. Uitvoeringsaspecten van de boomcontrole zijn deskundigheid, frequentie en het tijdstip. 

Deze bomenschouw kan op drie manieren plaatsvinden via:

 • VTA-methode
 • IBA-methode
 • SIA-methode

De VTA-methode wordt momenteel het meeste toegepast voor het beoordelen van gebreken en verborgen verbreken. VTA staat voor Visual Tree Assessment. Er wordt gekeken naar breukgevoeligheid en wortelstabiliteit. De IBA-methode, die staat voor Integrierte Baumanalyse en vergelijkbaar met de VTA-methode komt in Nederland  minder voor. Wel heeft deze methode kennis van het opsporen van houtrot en wortelrot. De determinatiesleutel is behulpzaam bij het inschatten van de ernst van de schade. De SIA-methode staat voor Statisch integrierte Abschatzung en is een nadere invuling van de IBA-methode. De criteria die door de SIA worden gegeven voor de restwanddikte van een holle stam wijken behoorlijk af van de VTA –methode, zeker wanneer het bomen betreft met een grotere stamdiameter. De resultaten van het specialistisch onderzoek geven een waardering van de boomkwaliteit en zullen antwoordt op de vraag moeten geven of de boom gezond is, verzorging behoeft of verwijderd (gerooid) moet worden.

Offerte aanvragen

Wij maken voor u graag een vrijblijvende offerte. Wij werken tegen marktconforme tarieven.

Vul voor het aanvragen van een offerte het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Informatie / Offerte aanvragen

  Naam *

  Adres *

  Postcode *

  Woonplaats *

  Telefoon *

  Email *

  Bericht *