Vijvers en waterpartijen - Materialen
Geschreven door Administrator

Vijvers en waterpartijen - Van welke materialen kan een vijver gemaakt worden?


Afhankelijk van budget en doel van de vijver, kan de vijver gemaakt worden van beton, folie, leem, bentoniet, polyester of klei. We gaan per soort materiaal kijken wat de voordelen en nadelen zijn.De Betonnen vijver
De vijver van beton (mengsel van cement, scherpzand en grind) wordt meestal bewapend met stalen vlechtmatten. Er wordt met hout of betonplex een houten bekisting gemaakt, versterkt met vlechtmatten. Hierin wordt het beton met de juiste samenstelling aangebracht.

Het is heel belangrijk dat het beton met behulp van een trilnaad goed is ingeklonken. De zijkanten worden soms ook met beton gemaakt, maar kunnen ook opgetrokken worden van betonblokken of zandsteen. De wanden dienen strak en glooiend gemaakt te worden. De aanleg van betonnen vijvers is specialisten werk!

De Folievijver
Bestaat uit een uitgegraven ruimte waar de waterkering bestaat uit foliedoek. Er bestaan tegenwoordig folies op de markt die 40 jaar of langer meegaan. Duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd. Vaak wordt de wand van de vijver versterkt met een houten of stenen kering.De vijverfolie is in verschillende dikten en soorten verkrijgbaar. Vaak wordt op de bodem van de vijver eerst een beschermfolie aangebracht, voordat het vijverfolie aangebracht wordt. De kans op beschadiging door scherpe steentjes e.d. wordt hiermee voorkomen. De folie kan gemaakt worden van PVC, polytheen, gewapend polytheen, Butylrubber, Epdm of Bitumen. Bitumen of dakbedekkingsfolie is zeer sterk en duurzaam. Uiteraard moet al voor de aanleg van de folievijver nagedacht zijn over de plaatsing van electra, pompen, verlichting e.d.

Vanwege de garantie, rekbaarheid, sterkte, duurzaamheid en gemakkelijke lijmbaarheid geven de vijverspecialisten van Hoveniersbedrijf Jonkers de voorkeur aan Butylrubber. Onze specialisten geven u graag uitgebreid advies.

De Voorgevormde of polyester vijver
Deze vijvers zijn fabrieksmatig van polyester in voorraad gemaakt in diverse vormen. Vaak past men glasvezeltechniek toe om de vijverbakken te verstevigen. De garantie is meestal 10 jaar en de prijs ligt iets hoger dan folievijvers. Vaak zit eral een verhoogde plantenrand in de voorgevormde vijver en een aantal openingen voor de doorvoer van leidingen.

 

 
   

Tuinontwerp - Tuinaanleg - Tuinonderhoud - Boomverzorging

Tuinontwerp - Tuinaanleg - Tuinonderhoud - Boomverzorging